Zjedzmy coś

Gdzie te ręce i najprostszy przepis na marokańskie śniadanie

Jeśli Maroko jest dopiero na Waszej podróżniczej liście marzeń (no bo jest, prawda?), to musicie znać pewną prawdę o tamtejszych zwyczajach kulinarnych. Maroko to królestwa chleba i pieczywa wszelakiego. Na każdym kroku spotkacie a to uliczny stragan (tu częściej tylko jeden rodzaj chleba), a to małą piekarnię oferującą wybór co najmniej kilkunastu rodzajów. A to bardziej podobne do naleśników, a to przypominające nasz pszenny pachnący bochen (choć w nieco innym kształcie), a to takie niewiadomo co, co trochę jest włosami, a trochę niewiadomo czym. Kiedyś (jak dobry los pozwoli mi znów pozjadać te wszystkie rodzaje i przy okazji porobić zdjęcia) zrobię Wam chlebowy przegląd. Dzisiaj musicie uwierzyć mi na słowo, że jest w czym wybierać. A wybierać musi być w czym, bo chleb w Maroku zajada się od śniadania do kolacji. Obiad z ryżem i frytkami (tak, tak, na raz) też nie obędzie się bez chleba. Chleb jest nie tylko pysznym dodatkiem, ale i podstawowym sztućcem. Oczywiście, kto ma ochotę, może sięgnąć po widelec, czy łyżkę. Ale jeśli tam będziecie, mówię Wam, spróbujcie chociaż raz zjeść jak lokalsi. Urywajcie kawałki chleba i maczajcie w czym tylko się da. Nabierajcie nimi rozpadające się na małe kawałki warzywa i mięsa, maczajcie w oliwie, zgarniajcie z talerza jajo sadzone i nie zapomnijcie na koniec o czymś słodkim. Ale zanim zrobicie to na miejscu, potrenujcie w domu przy tym prostym marokańskim śniadaniu.

Problem z marokańskim gotowaniem jest taki, że wszystko, absolutnie wszystko robi się na oko. Z tym „chlebem” długo potem eksperymentowałam w domu, żeby dojść do odpowiedniej konsystencji. Kierujcie się więc poniższymi wytycznymi, ale dodajcie też trochę inwencji własnej.

DSCN1207

Harsha

250 gram kaszy manny (oryginalnie przygotowuje się ten chlebek z semoliny i możecie tak zrobić. W Polsce jednak nam bardziej odpowiada ten przygotowany z kaszy, to chyba kwestia rodzaju semoliny, na który traficie)

1 łyżka oleju roślinnego

dwie porządne szczypty soli

szczypta cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

ciepła woda (ok. 1/3 szklanki)

Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i olej. Dokładnie mieszamy, żeby olej oblepił ziarenka. Dodajemy po trochę ciepłej wody (łatwo przedobrzyć, więc na początek warto dodawać po łyżce i mieszać ciasto ręką). Ciasto mieszamy i dodajemy wody dopóty, dopóki nie uzyska konsystencji dość miękkiej plasteliny. Odstawiamy na kilka minut. Patelnię smarujemy olejem (najlepiej za pomocą ręcznika papierowego, ma być tylko natłuszczona) i posypujemy cienko kaszą. Ręce moczymy w zimnej wodzie, z ciasta formujemy kulkę i delikatnie rozpłaszczamy ją na rozgrzewającej się patelni (ciasto powinno zająć całą powierzchnię takiej średniej wielkości patelni). Zostawiamy na średnim ogniu do czasu aż spód się zrumieni i przewracamy.

Jajka na czosnku (na 2 osoby)

4 jajka

1 lub 2 ząbki czosnku

olej do smażenia

oliwa z oliwek

sól, kumin

Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek. Podsmażamy i wbijamy jajka. Zmniejszamy ogień i czekamy aż jajka się zetną. Na talerzu posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą.

Dodatki:

Tu może być, co tylko chcecie. U nas obowiązkowo zawsze są pomidory skropione oliwą i posypane solą i kuminem. W Maroku niemal pewne, że do tego zestawu dostaniecie też serek topiony, który jest tam super popularnym dodatkiem śniadaniowym i nie tylko.

IMG_20180809_110142_706.jpg

Harsha jest dla nas nie tylko jednym z ulubionych śniadań, ale też ratunkiem, gdy w domu zabraknie pieczywa na śniadanie, a nikomu nie chce się iść do sklepu. Ale absolutnym geniuszem są dla mnie te jajka na czosnku. Wcześniej byłam wierna wersji z cebulą i jakoś nie potrafiłam sobie wyobrazić zastąpienia jej czosnkiem. Ale jak już spróbowałam, to przepadłam 😉

Ps. Dajcie koniecznie znać, jeśli wypróbujecie przepis.

Ps2. żeby nie przegapić żadnych wpisów, śledźcie nas na facebooku, a więcej nas znajdziecie na instagramie The Barhounes i mrs_barhoun.

No Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *